ΚΡΗΤΙΚΟ ΡΑΚΙ Cretan raki
KΡΗΤΙΚΟ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΑΚΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
alexandercapitalgroup883@gmail.com
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΠΟΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ.
Το 1989 ψηφίστηκε ο με αρ. 1576/89 κανονισμός της ΕΟΚ για τα οινοπνευματώδη ποτά στον οποίο οι Τούρκοι κατοχύρωσαν το όνομα «raki» και οι Έλληνες τα ονόματα ‘τσίπουρο Τυρνάβου, τσίπουρο Μακεδονίας, τσίπουρο Θεσσαλίας και τσικουδιά Κρήτης. Συνεπώς από το 1989 η ρακή στην Ελλάδα λέγεται πια επίσημα τσικουδιά, αν και η ονομασία ρακή είναι ελληνική λέξη.
Β. Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΡΑΚΗ Ή ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
Η ρακή ή τσικουδιά ονομάζεται ρακή, επειδή είναι απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα ή κρητικά στράφυλα από ρώγες ή αρχαία ελληνικά ραξ ή ιωνικά ρωξ - ρώγες σταφυλιών, από το ραξ > ρακή, πρβ και λατινικά racemus (ιταλικά racimolo ) = o βότρυς σταφυλής, το τσαμπί, Racemite Bacchus = ο βοτρυοφόρος Βάκχος (= ο Διόνυσος) κ.α. Η ρακή λέγεται και τσικουδιά, επειδή τα στέμφυλα στην Κρήτη λέγονται και τσίκουδα. Η λέξη τσίκουδα, ενικός τσίκουδο, είναι παραλλαγή της λέξης κόκκοι ή κούκουδα ή κουκούτσια κ.α. Σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα στέμφυλα ονομάζονται και τσίπουρα οπότε εκεί η ρακή λέγεται και τσίπουρο. Οι λέξεις τσαμπί > τσάμπουρα > τσίπουρο… και κόκκος > κουκούτσια > τσικ-ουδα … = ηχοποιητικές. Η κρητική τσικουδιά ή ρακή (με η, η ρακή) είναι διαφορετικό ποτό από το τούρκικο ρακί (με ι, το ρακί), αφού αυτό είναι όπως το ούζο, δηλ. έχει γλυκάνισο και διπλή απόσταξη, ενώ η τσικουδιά όχι. Γ. Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΑ & ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η τσικουδιά στην Κρήτη πέραν των άλλων είναι ένδειξη φιλίας και ευγενείας, καθώς και εργαλείο κοινωνικής επικοινωνίας. Δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Κρήτη, χωρίς ένα μπουκάλι τσικουδιά άμεσα διαθέσιμο κάθε στιγμή. Με μια τσικουδιά οι Κρητικοί εύχονται, αλλά και υποδέχονται τους επισκέπτες τους, μ΄ αυτήν συζητούν και χωρατεύουν στα καφενεία, μ ‘ αυτή ξεπερνούν τις λύπες τους και μ’ αυτή λύνουν τις διαφορές τους.
_Μωρέ κοπέλι κρητικό, ιντάχεις μες στη βράκα;
Δυο βολαράκια ζάχαρης και μια μπουκάλα ράκα!
_Μπορεί να χωριστήκαμε μα η φιλιά μας μένει
Ένα ποτήρι τσικουδιά πάντα θα σε προσμένει
_Σύντεκνε βάλε τσικουδιά κι εγώ θα πω μια μαντινάδα
να βγούμε εις την όρεξη να πάμε για καντάδα.
_Πες τη μαντινάδα, σύντεκνε, κι εγώ θενα φροντίσω
να φέρω τσικουδιά καλή, για να σ’ ευχαριστήσω.
Δ. Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Επειδή η αλόγιστη κατανάλωση τσικουδιάς δημιουργεί μέθη, η οποία καμιά φορά φέρνει άσχημες καταστάσεις, υπάρχει και ο δεκάλογος, ο οποίος λέει τα εξής, που πρέπει να έχουμε υπόψη: Η πρώτη τσικουδιά φέρνει όρεξη, η δεύτερη υγεία. Η τρίτη φέρνει τη χαρά, η τέταρτη ευτυχία. Η πέμπτη φέρνει έξαψη, η έκτη φλυαρία. Η έβδομη φέρνει συμπλοκή ή εμετό, η όγδοη αστυνομία. Η ένατη φέρνει το δικαστή κι η δέκατη κηδεία. Ωστόσο υπάρχουν και ενστάσεις, κρίσεις και συμβουλές, όπως
Α) Του ερωτευμένου και του απογοητευμένου, που λένε:
¬_Τον άντρα δεν το ξεκάνει η τσικουδιά ακόμη αν πιει και δέκα
τουλάχιστον πιο γρήγορα … απ΄ό,τι μια γυναίκα.
) Του κριτικού, του νέου πότη, του παραπονιάρη κλπ, που λένε:
_Χαίρεσαι με τσι τσικουδιές, βγάζεις κι ωραίους στίχους,
όμως περίσσια σα θα πιεις, θα κουτουλάς τσι τοίχους.
_Ανάθεμά τη ρακή ίντα 'ναι αυτό που κάνει,
κι όταν την πίνω γίνεται το πάτωμα ταβάνι.
_Σαν πιεις τσικουδιά απ’ το λουλά, ζεστή απ’ το καζάνι,
μεζέ να φας πατάτα οφτή, όσο κι αν πεις τα κάνει.
_Θεέ μου να τσικουδόβρεχε το μήνα δέκα βράδια,
να γέμιζαν με τσικουδιά οι στέρνες και τα πηγάδια
Είναι ο σεβντάς σου δυνατός σαν τη ρακή την πρώτη
που σε χτυπά στην κεφαλή κι ύστερα λες : «ω χαρώ τη»
Ε. Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ
Η τσικουδιά , η καλή, είναι η βασίλισσα των ποτών, γιατί εκτός από απόλαυση αφενός είναι αγνή, δηλ. δεν έχει χρωστικές ουσίες και βιομηχανικές αλκοόλες (οινόπνευμα που παράγεται από πατάτες ή ζαχαρότευτλα κ.α.) και αφετέρου παρέχει αγχολυτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες με συνέπεια να μας ευφραίνει την καρδιά και το πνεύμα, να μας απολύει από τις βασανιστικές σκέψεις, άρα να μας ξεκουράζει, να διεγείρει την όρεξη, τη χώνεψη και τη θέρμη του σώματός μας. Τσικουδιά ζεστή, μάλιστα αν είναι και ανακατεμένη με μέλι μισό -μισό και λίγο πιπεράκι ή κανέλα, βοηθά στο να ζεσταθούμε, ενώ τσικουδιά παγωμένη για να δροσιστούμε. Και όλα αυτά αρκεί να είναι ανόθευτη , να πίνεται με μέτρο και όπως πρέπει (δηλ. με παρέα, ρέγουλα και καλό μεζέ):
_Υπάρχουνε πολλά πιοτά σ' όλη την οικουμένη
Μα η τσικουδιά είναι βασίλισσα, δαφνοστεφανωμένη.
_Όταν πίνω τσικουδιά γίνομαι αμέσως αυτοκράτορας,
βασιλιάς, γόης, Θεός και κοσμοκράτορας.
Τσικουδιά ή Ρακή
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΡΑΚΗ Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ - ΤΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ - ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ".
Περιέχει περίπου 37% αλκοόλ γεγονός που το κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών. Κάθε φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού ποικίλοι εορτασμοί κρασιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920, οπότε και δόθηκαν ειδικές άδειες σε αγρότες με στόχο την οικονομική ενίσχυσή τους μέσα από την παραγωγή τσικουδιάς.
Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ πολύ δυνατή ρακή, σκέτο οινόπνευμα. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς.
Η μοσχοβολιστή ρακή, αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι. Η κρητική ρακή δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν. Είναι η ταυτότητα μιας κουλτούρας και εκφράζει την κρητική φιλοξενία.
Cretan raki PRODUCTION RAKIS bream
Cretan raki PRODUCTION RAKIS bream
EFFECT OF FERMENTATION OF Tsampouras FROM SPECIAL distilleries.
In 1989 he was voted the no. 1576/89 Regulation of the EEC for spirits to which the Turks registered the name «raki» and Greek names' Tyrnavou ouzo, raki Macedonia, Thessaly tsipouro and raki Crete. Therefore since 1989 raki in Greece now officially called raki, although raki name is Greek word.
B. The NAME OR RAKI TSIKOUDIA
The raki or tsikoudia called raki, because it is a distillate produced from marc or Cretan strafyla from berries or ancient Greek rax or Ionic rox - grapes grapes from rax> raki, see and racemus Latin (Italian racimolo) = o trusses grape, the bunch, Racemite Bacchus = the votryoforos Bacchus (Dionysus =) etc. The raki called raki, because the marc in Crete called and tsikouda. The word tsikouda, singular raki, is a variation of the word or Koukoudis grains or seeds etc. In other parts of Greece called marc marc so there raki called champagne. Words bunch> tsamboura> moonshine ... and bean> stones> Chick-ouda ... = ichopoiitikes. The Cretan tsikoudia or raki (with the, raki) is different from the drink Turkish raki (with j, raki), since this is like ouzo, ie. Has anise and double distillation, while raki not. III. The TSIKOUDIA IS COURTESY & COMMUNICATION TOOL
The raki in Crete than others is token of friendship and nobility, and social communication tool. There is no household in Crete, without a bottle of raki in stock at all times. With a raki Cretans wish, and welcome their guests with this talk and trifle with the cafes, with that exceed their sorrows and with that solve their differences.
_More Cretan girl, intacheis amid the breeches? Two volarakia sugar and a bottle Pakala!
_Mporei Be parted but our kisses HAND We can be parted but our kisses stays A glass of raki will always waits _Syntekne Put raki and I would say a couplet to go to the appetite to go for serenade.
_Pes The couplet, syntekne, I Thenatas care bring raki good, for to thank you.
D. The DECALOGUE OF TSIKOUDIAS AND PROTESTS
Because thoughtless raki consumption creates intoxication, which sometimes brings bad situations, there is the decalogue, which says the following, which should be kept in mind: The first raki brings appetite, the second health. The third brings joy, the fourth happiness. The fifth brings excitement, the sixth chatter. The seventh brings fray or vomiting, the eighth police. The ninth brings the judge and the tenth funeral. But there are complaints, judgments and advice, as
A) His in love and disappointed, saying: ¬_Ton man not undo raki drink even if ten
... at least faster than what a woman. ) His critic of the new drinker of Paraponiari etc., they say: _Chairesai With chi tsikoudies, you take off and beautiful lyrics, But excess like to drink, will headbutt cement walls.
_Anathema Raki Ida 's what he does, and when the drink is the ceiling the floor. _San Drink raki from Lula, hot from the cauldron, morsel to eat ofti potato, as though saying makes. My _Thee to tsikoudovreche month ten o'clock at night, They are filled with raki cisterns and wells
It's possible your sevntas like raki first in which hits to the head and then say: "O happy one"
E. The TSIKOUDIA IS PURE DRINK AND DRUG
The raki, good, is the queen of drinks, because in addition to delight both are pure, ie. No dyes and industrial alcohols (alcohol produced from potatoes or sugar beet, etc.) and also provide a relaxing and anxiolytic properties therefore gladdens our hearts and minds, to dismiss us from the obsessive thoughts, so to relax us, stimulates appetite, digestion and the warmth of our bodies. Raki warm, even if it is mixed with honey and half -Half a little pepper or cinnamon, helps to warm and cold raki to refresh. And all this is pure enough to be drunk in moderation and as expected (ie. With friends, moderation and good meze): _Yparchoune Much booze in the whole world But the queen is raki, laurel-crowned.
_Otan Drink raki immediately become emperor, King, charmer, God and rulers.
CRETE The RAKI OTHERWISE TSIKOUDIA - THE TRANSPARENT fragrant NECTAR OF CRETAN EARTH - IS IN SUBSTANCE TOOL "SOCIAL MEDIA".
It contains about 37% alcohol which is ranked in the category of the most powerful spirits. Every autumn after the harvest of the grape variety wine celebrations begin all over Greece. Then turn has the preparation of raki. The custom of raki instituted by Eleftherios Venizelos in 1920, when special permits were given to farmers to target their financial support through the production of raki.
As a raw material in the traditional cauldron onto the tsikouda or strafylla (crushed grapes), remnants of grape pressing to eject the must. As the pot begins to boil, drop by drop begins to flow in the first body of the distillate, the protorako ∙ very strong raki, neat alcohol. As the distillation continues, raki gets the right proportions and degrees. Usually the cauldron "closes" at about 18 degrees.
The musky raki, steamy yet, gives the signal for high jinks. The Cretan raki is not just a local product. It is the identity of a culture and reflects the Cretan hospitality.