ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΕΛΙ HONEY OF CRETE

ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΕΛΙ
Είναι μοναδικό στον κόσμο λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής στην οποία παράγεται. Η Κρήτη είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανθοφορία πολλών ποικιλιών αρωματικών φυτών και βοτάνων κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Έτσι, οι μέλισσες μας έχουν τη δυνατότητα να τρέφονται αποκλειστικά από τα άνθη διαφορετικών φυτών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια ή και μοναδικά στον κόσμο. Όπως για παράδειγμα τα βότανα δίκταμος και ασπρόθυμος (λευκό θυμάρι) που φυτρώνουν μόνο στους πρόποδες των Λευκών Όρεων και στις παρυφές του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Η θάλασσα που περιβάλλει το νησί προσδίδει στο μέλι από θυμάρι Επίσης το μέλι από θυμάρι είναι ένα προϊόν επώνυμο αγνό και φυσικό. Η επεξεργασία του γίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τις βιταμίνες του.
μελι αυθεντικο απο την κηρυθρα
Το μέλι της Κρήτης
Η σχέση των Κρητών με το μέλι και τις μέλισσες ξεκινάει ήδη από τη μινωική εποχή, κάτι που αποδεικνύει άλλωστε και ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα τουΑρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το διάσημο χρυσό κόσμημα με τις δύο μέλισσες.
Η διατροφική αξία του μελιού ήταν ήδη γνωστή στους αρχαίους Έλληνες. Το μέλι είναι φυσικό τονωτικό, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, μαλακώνει τον πονόλαιμο και έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση αφού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας.
Στην Κρήτη, η γεωμορφολογία του νησιού, το θερμό κλίμα και η μεγάλη ποικιλία σεβότανα και αρωματικά φυτά, ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού.
Θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη, πεύκο, ακακίες, κουμαριά, ευκάλυπτοι, εσπεριδοειδή προσφέρουν την φυσική τροφή των μελισσών.
Οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες έχουν οδηγήσει την Κρήτη στην τέταρτη θέση ως προς τη συνολική παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, με την πραγματική παραγωγή να ξεπερνάει τους 2.500 τόνουςετησίως. Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Κρήτη δραστηριοποιούνται 2.206 μελισσοκόμοι με 142.856 καταμετρημένες κυψέλες. Αν συνυπολογιστούν και οι μη καταμετρημένες κυψέλες ο αριθμός κυψελών στο νησί ξεπερνάει κατά πολύ τις 200.000 κυψέλες.
Τα δύο σημαντικότερα είδη μελιού που παράγονται εδώ είναι το μέλι από θυμάρι και το μέλι από πεύκο.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι πιο ανοιχτόχρωμο, πιογλυκό και πολύ αρωματικό, ενώ το πευκόμελο είναι πιο σκουρόχρωμο και λιγότερο γλυκό. Συνήθης είναι και η πρακτική ανάμιξης των δύο μελιών, ειδικά στις περιοχές όπου τα μελίσσια έχουν πρόσβαση και σε πεύκα και σε θυμάρι. Στην Κρήτη δύο είναι οι σημαντικότερες περιοχές που παράγουν πευκόμελο, τα Σφακιά (Ν. Χανίων) και τοΣελάκανο (Ν. Λασιθίου).
CRETAN HONEY
It is unique in the world because of the specificity of the region in which it is produced. Crete is the southernmost point of Greece with large sunny intervals, which contributes to the growth and flowering of many varieties of aromatic plants and herbs during the whole year. Thus, our bees are able to be fed exclusively from flowers of different plants, some of which are rare or unique in the world. As for example Dittany asprothymos and herbs (thyme white) that grow only in the foothills of the White Mountains and on the edge of the Samaria Gorge. The sea surrounding the island gives the honey from thyme Also thyme honey is a product name pure and natural. The processing is done in a natural way without high temperatures that destroy vitamins. authentic honey from the honeycombs
HONEY OF CRETE
The relationship of Cretan honey bees already starts from the Minoan era, which proves indeed one of the most important exhibits touArchaiologikou Heraklion Museum, the famous gold jewelry with two bees.
The nutritional value of honey was already known to the ancient Greeks. Honey is a natural stimulant, it has antioxidants, rich in vitamin E, relieves insomnia, constipation, soothes sore throat and has significant antimicrobial activity as it prevents bacterial growth. In addition is an important energy source.In Crete, the geomorphology of the island, the warm climate and the variety sevotana and aromatic plants, favoring the production of high quality honey.
Thyme, sage, oregano, pine, acacia, arbutus, eucalyptus, citrus offer natural food of bees.
These favorable conditions have led Crete to fourth place in the overall honey production at national level, the actual production to exceed 2,500 tonousetisios. Moreover according to the data of the Rural Development Directorates in Crete operate 2,206 beekeepers with 142 856 cells counted. Taken and not counted cell number cell on the island by far surpasses the 200,000 hives.
The two main types of honey produced here is thyme honey and pine honey.
The honey is lighter, pioglyko and very aromatic, while the pine honey is darker and less sweet. Normal is the practice of mixing the two honeys, especially in areas where the bees have access to pines and thyme. In Crete there are two main areas that produce pine, Sfakia (N. Chania) and toSelakano (Pref. Lasithiou).